Het profiel van IBB is uniek: een professioneel platform voor hedendaagse beeldende kunst van het hoogste niveau (het bewaken van kwaliteit en inhoud), met (inter)nationale gastkunstenaars en op het terrein en de context van de psychiatrie. In een voormalig paviljoen voor permanente patiënten (een voormalige gesloten afdeling) is nu een heel open vrij en humaan scherpzinnig proces gaande van kunst, (echt betrokken) kritisch engagement en dat in elke cel en vezel doordrenkt is van educatie en drang tot emancipatie ven vele perspectieven t.a.v. kunst en aspecten van de maatschappij.

De jonge talentvolle leerlingen, van diverse leeftijden, pluimage en achtergronden worden in een zowel groeps-alsook individuele processen begeleid naar hun van tevoren niet te voorspellen toekomstige studie of vervolg. Deze (existentiele)processen en keuzes zijn vol van verstrekkende verantwoordelijkheden, opvoeding, strubbelingen die bij groeiprocessen horen en doorgaans met een heel bevredigend resultaat. De commitment van ons, IBB gaat ver, als ook de leerling, de omgeving en de ouders ervoor willen gaan; zelfs zover, dat we ook bezig zijn plannen en ruimte te ontwikkelen om terugkerende voormalige studenten te helpen met hun beroepspraktijk op Curaçao op te zetten.

Op een klein eiland als Curaçao is wellicht een platform als IBB al snel vernieuwend en zou je wellicht wegkomen met middelmatigheid, maar wij zijn ervan overtuigd dat we de hoogste graad van kwaliteit op de niveaus van beeldende kunst, begeleiding van talentvolle jongeren en bijzondere zorg en aandacht voor de ‘zwakkeren’ aan den dag leggen, met altijd de aandacht voor kwaliteitsverbetering van de kunst, de samenleving en de communicatie(bemiddeling) t.a.v. de beschouwer.

Ook vanuit de Capriles kliniek signaleren wij veranderingen in de omgang met de patiënten en de mensen van buiten. Men is zich -lijkt het- bewuster geworden van de sterke karakteristieken van de kliniek en zijn patiënten, meer dan alleen de cliché beelden die de buitenwereld van de kliniek heeft. Dit mede dankzij de omgang en het vernieuwende licht dat het IBB schijnt op de kliniek door deze ongewone bijzondere samenwerking aan te gaan.

De gastkunstenaars vervullen een enorme toegevoegde waarde aan het referentiekader van de jonge leerlingen, aan het kunstenveld op Curaçao, de groeiende collectie en aan de autonome en toegepaste (in situ) kunst op het eiland met inmiddels veel uitstraling in de Caribische regio. Gastkunstenaars via het Mondriaanfonds worden ook –in overleg – uitgenodigd een bezoek af te leggen aan een van onze partner instituten op Barbados, Jamaica of in Florida. Dit in het kader van ‘Junior-Senior’ exchanges; twee leerlingen van het IBB vergezellen en assisteren de residency kunstenaar naar het naburige eiland om lezingen/gastlessen te geven en eventueel een werk in situ te exposeren.

De groeiende collectie kunstwerken verkregen via de residency kunstenaars en de pareltjes van werken van de IBB studenten en patiënten van Capriles worden binnenkort permanent en in wisselende tentoonstellingen gepresenteerd in de te openen ‘Esmeralda Gallery’, een oud naburig paviljoen binnen de kliniek, die we gaan opknappen en betrekken bij het IBB.