Dutch Articleaaabirgit-224x300

LEESTAFEL

Lezingen

Birgit Donker opent All you can Art. Foto: Jan Hoekema
Toespraak Birgit Donker bij opening All you can Art in de Kunsthal Rotterdam

Uitgesproken op 4 juni 2016 bij de opening van All you can Art, een tentoonstelling en summerschool ter viering van het tienjarig bestaan van het Instituto Buena Bista in de Kunsthal Rotterdam.

Waarde Tirzo en David, geachte aanwezigen,

Ik vind het een eer dat ik mag spreken hier bij de opening van ‘All you can Art’.

Zoals Emily net zei, ik ben de directeur van het Mondriaan Fonds; het stimuleringsfonds dat namens de burger, namens u dus, investeert in beeldende kunst en cultureel erfgoed.

Het Instituto Buena Bista, of IBB zoals het kortweg wordt genoemd, en het Mondriaan Fonds hebben een lange gezamenlijke geschiedenis. Vanaf de eerste dag, tien jaar geleden, werken we samen. Direct werd voor het gastatelier van het IBB een overeenkomst gesloten met het fonds; en verbleven daar dus kunstenaars uit Nederland om er een periode te werken. En al snel werd de instelling ook opgenomen binnen de groep van vooruitstrevende presentatie-instellingen die een bijdrage krijgen van het fonds. De Nederlandse burger investeert via het Mondriaan Fonds kortom vanaf dag 1 in het IBB. Gelukkig maar!

Zelf kwam ik bij mijn aantreden vier jaar geleden als directeur van het fonds al snel veelvuldig in aanraking met het IBB. En als geboren Curaçaoënaar kijk ik altijd met belangstelling naar hun projecten, naar de resultaten van de gastateliers, en naar de tentoonstellingen waar het werk van Tirzo en David te zien is, bijvoorbeeld in Kade in 2012 op een expositie over hedendaagse kunst uit de Cariben en nu dus hier in de Kunsthal.

Een aantal zaken valt me daarbij altijd op, en die deel ik graag met u.

Een duidelijker voorbeeld van talentontwikkeling is moeilijk voor te stellen. Het IBB scout talent van het eiland en bereidt het voor op de juiste vervolgopleiding in het creatieve veld. Uit een artikel vorige week in de Volkskrant begreep ik dat deze talenten het IBB zo in hun hart hebben gesloten dat ze ook als ze het eiland al hebben verlaten nog vaak contact opnemen. Tirzo en David zorgen zo voor kansen voor jongeren én voor waardering voor beeldende kunst.

The rest of the speech can be read on the Mondriaan Fund website here: https://www.mondriaanfonds.nl/leestafel/04-06-2016-toespraak-birgit-donker-bij-opening-all-you-can-art