02.07 tm 14.08 Dia di San Juan i Dia di San Pedro & San Pablo
Tirzo Martha(tirzomartha.com)

Het centrum beeldende kunst (CBK) Dordrecht en Mobiliteit in Muziek nodigen u uit voor de opening van de tentoonstelling die onderdeel is van de viering van Dia di San Juan i Dia di San Pedro & San Pablo. Voor dit project maakte de Antilliaanse kunstenaar Tirzo Martha in het CBK een installatie die op zaterdag 3 juli om 17 uur wordt geopend door David Bade, kunstenaar en evenals Martha verbonden aan het Instituto Buena Bista te Curaçao.

In de 24 uur voorafgaand aan de opening trekt een groepje muzikanten uit Bonaire, en enkele Nederlandse muzikanten door Dordrecht. Zij doen dat ter gelegenheid van de feesten van San Juan, San Pedro & San Pablo. Tijdens deze feesten op Bonaire zingen mensen elkaar in het openbaar toe en trekken musici 24 uur lang van huis naar huis en stoppen bij iedereen die Juan, Pedro of een afgeleide daarvan heet. Omdat er in Dordrecht veel mensen wonen die afkomstig zijn uit Bonaire, wil het CBK Dordrecht graag iets laten zien van de cultuur van het eiland. Daarom programmeren wij dit jaar voor het eerst de viering van de naamdagen van San Juan, San Pedro & San Pablo.

De muziekanten trekken van vrijdagmiddag 2 juli vanaf 17:00 uur tot de volgende dag 17:00 uur door Dordrecht langs huizen waar Peters, Petra’s, Pedro’s, Juans en Jannen wonen. De groep start bij Wijkcentrum de Koloriet in Krispijn en eindigt bij het CBK, in de installatie van Martha waar de muzikanten de laatste uren van hun 24 uur durende optreden zullen spelen. De ruimte vullende installatie is gebouwd met afvalmateriaal en voorwerpen die mensen voor dit kunstwerk hebben afgestaan. De verschillende onderdelen van de installatie verwijzen naar Bonaire en de festiviteiten van Dia di San Juan, Dia di San Pedro y San Pablo.

Caribbean Art Café’s
op de donderdagavonden 8 en 15 juli vindt in de tuin van het CBK een Caribbean Art Café plaats. Op 8 juli is Boi Antoin de hoofdgast en met hem gaan we dieper in op het Boneriaans cultureel erfgoed. Tirzo Martha is op 15 juli de belangrijkste gast, hij zal vertellen over zijn werk en drijfveren. Het volledige programma staat tzt op www.cbkdordrecht.nl