Donderdag 9 september om 15:00 uur, vond in het nieuwe onderkomen van het IBB, Curaçao Center for Contemporary Art, op het terrein van Klinika Capriles, een persconferentie plaats in het kader van de nieuwe samenwerking tussen beide organisaties.

Het paviljoen genaamd ‘Orkidia’ op het terrein van de kliniek stond reeds enige tijd leeg, zonder directe bestemming, hoewel het pand uit 1945 nog in goede staat verkeerde. Directeur Waldi Oostburg van het algemeen psychiatrisch ziekenhuis ‘Klinika Capriles’ nodigde het IBB uit om dit pand te betrekken, hetgeen jongstleden 1 september geschiedde.
Aan deze stap ging reeds een lange geschiedenis vooraf. Al sinds 2005 toen IBB oprichters David Bade, Tirzo Martha – beide beeldend kunstenaar – en kunsthistoricus Nancy Hoffmann nog samenwerkten in de stichting ArteSwa, werden er projecten ontwikkeld en ondernomen samen met Capriles. Met de insteek om de taboes rondom psychiatrische aandoeningen en de rol van psychiatrisch patiënten in de samenleving ter discussie te stellen, deed ArteSwa in dat jaar mee aan de Gran Marcha van het Carnaval tezamen met patiënten, personeel , VMBO leerlingen en kunstenaars. De opvallende ‘karosa’ van destijds is nog altijd te bewonderen in de tuin van de kliniek, achter het Peter Stuyvesant College.

Met deze nieuwe stap wordt ingezet op een intensievere vorm van samenwerking. Niet alleen is het instituut met haar jonge talenten aanwezig te midden van de patiënten en het personeel, maar wenst het IBB ook mee te denken in de speerpunten en doelen van de kliniek. Samenwerking kan in dit verband op meerdere niveaus: workshops met patiënten, projecten met het personeel, meedenken in creatieve processen binnen het management, etc. Omdat het IBB regelmatig presentaties, lezingen en exposities heeft, zal ook de gemeenschap de soms ietwat verhoogde drempel van de kliniek moeten nemen om te ontdekken dat het ‘Capriles dorpje’ een gemeenschap als elke andere herbergt waar ook kunst een cultuur een belangrijke rol heeft.

Het IBB en Capriles zullen binnen twee weken het centrum van Curaçao opluisteren met een ludieke actie om haar samenwerking kracht bij te zetten en de verhuizing naar het terrein van Capriles onder de aandacht te brengen. Wat deze actie zal inhouden, blijft nog even geheim.

Vanaf heden is iedereen in ieder geval welkom in het paviljoen ‘Orkidia’; Mohikanenweg 8, tussen 13:00 en 18:00 uur. Bezoekers kunnen zich melden bij de portiers die u graag de weg naar het paviljoen wijzen of u kunt de borden op het terrein volgen.